петак, 17. март 2017.

А. А. МИЛН: Убиство у Црвеној кући


Владимир Коларић

„Где ће се и сви јастребови срести“

 

„Драги мој оче, као и сви заиста фини људи, ти волиш детективске приче и мислиш да их нема довољно. И заиста, после свега што си учинио за мене, најмање што ја могу да урадим за тебе јесте да ти напишем једну. И ево је, уз много више захвалности и љубави него што у њу може да стане“ - тако гласи посвета  у овој књизи, једна од најлепших на које сам наишао. Баш некако личи на аутора Винија Пуа, зар не?

Једини кримић Алана Александра Милна, „Убиство у Црвеној кући“, написан 1922. године (Студио Лео, Београд, 2015; превод Бранислава Ерак), на тај начин открива своју донекле узгредну и наменску, свакако и пастишну природу. То је роман вештог писца-професионалца који се опробао у различитим врстама писања, па ето и овде - баш у његово британско „златно доба“ - у детективском роману.

Убиство је типски ситуирано - у изоловану богаташку кућу на селу, док је детектив донекле необичан: он то, слично аутору, постаје случајно, узгред, али се, опет као и аутор, свом новом позиву и новооткривеном таленту предаје својски. Његов успех је у изузетном опажању и памћењу, али и способности да прозре глуму и илузију; и једној специфичној смирености коју доноси тачно опажање и свест о илузивности.

Написан изузетним језиком, истим оним умећем у коришћењу речи које је заслужно и за винипуовске коане, ово је у првом реду једна дечије радосна авантура, мистична фантазија о другарству, и то од оних најплеменитијих - мотивисана жудњом за световима у којима „ће се и сви јастребови срести“.

Нема коментара:

Постави коментар